Steico bio építőanyagok bemutatása

MITŐL OLYAN ÖKOLOGIKUS ALAPANYAG A FA?

Az ökologikus gondolkodás és kereskedelem egyre inkább meghatározza mindennapjainkat – mindenekelőtt akkor ha a döntéseinknek hosszú távú kihatásai vannak. Egy ház építése kétség kívül ide tartozik. Különösen jól érvényesül a házépítésnél a CO2 megtakarítási tulajdonsága a fának, mellyel a hosszú távú klímavédelmi célokat támogathatjuk és fenntarthatóan élhetünk.

 FÁVAL ÉPÍTENI EGYENLŐ A FENNTARTHATÓSÁGGAL

 AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM

Az ökológiai lábnyomunk (angolul Ecological Footprint) számba veszi a biológiai erőforrásokat, melyeket a mindennapi életünk során felhasználunk. Beleszámoljuk, hogy mennyi energia szükséges a ruháink előállításához, lakótereink kialakításához és a táplálkozásunkhoz.

A mérleg egyértelmű: több erőforrást használunk fel mint amennyit a föld számunkra hosszú távon biztosítani tud. 

Hogyan csökkenthetjük tehát ökológiai lábnyomunkat?

– A fa egy újratermelődő alapanyag, mely külön energiabevitel nélkül is növekszik és tartósan elérhető.

– A fák levelei megszűrik a levegőből a CO2-őt és a szenet vízzel és fénnyel együtt energiává alakítják, amellyel a fa tovább növekedhet. A szén a fában kerül megkötésre.

A fával történő építésnél az ökológiai lábnyom is stimmel. Egy modern, STEICO termékekből épült ház közel 16 tonna CO2-őt tárol, annyit amennyi egy kisautó 80000 km menetteljesítményes során kibocsát. Ez a távolság a föld 2x-i megkerülését jelentené.

STEICO készház

JÖVŐBEMUTATÓ ÉPÍTÉS: A FA TÖBBET TUD

Aki fával épít, többet várhat. Innovatív megoldásokkal a jobb épületfizikai tulajdonságokért, a jobb közérzetért, és az értékállóságért, de mindenekelőtt a rendelkezésre álló biológiai erőforrásokkal történő takarékos és tudatos használatért. Az újratermelődő fa megoldást jelent napjaink legfontosabb ökológiai kihívásaira: a klímaváltozás lassítására és az energiafordulat támogatására. Nem sok olyan hasonló “ipari termék” van mint amilyen a fa ökológiai szempontból mely ennyi előnyt tartogat építőanyagként mint a fa. Építőanyagként és hőszigetelő anyagként történő felhasználásával generációkon keresztül egy jövőbemutató, egészséges és környezetbarát otthont biztosít.

STEICO – A természetes építési rendszer 

A STEICO a szakmában egyedüliként kínál saját gyártásban egy egyedülálló építési rendszert, melyben az ökologikus hőszigetelések és az innovatív tartószerkezeti elemek egymást kiegészítik. 

A hőszigetelések és tartószerkezeti elemek integrálásával a teljes épületburok egy kézből, minősített rendszerben érhető el.

Innovatív tartószerkezeti elemek: rétegragasztott fa furnér, I tartó gerendák

A karcsú STEICOwall és STEICOjoist I gerendák passzívház minősítettek, nagyon könnyűek, és használatukkal fokozottan energiahatékony épületek építhetőek. 

STEICOjoist I gerendák

A távtartókhoz kifejlesztett STEICOLVL rétegragasztott fa furnér, különösen nagy terheléshez lett kialakítva.

A befújásos fagyapottal (STEICOzell) hőszigetelt épületek magasan kitűnnek az energiahatékonyság területén. A klímaváltozás következtében nálunk is egyre melegebbek a nyarak. Épületeink hűtésére egyre több energiát használunk fel. A STEICO farost hőszigetelések alacsony hővezetési tényezője, nagy sűrűsége és nagy hőtároló tömege kimagaslóan hatékony a nyári hőség elleni védelemben. 

KIMAGASLÓAN JÓ ÖKOLÁBNYOM A FAROST HŐSZIGETELÉSEKNEK

Az ausztriai épületbiológiai intézet INSTITUT FÜR BAUBIOLOGIE Österreich különböző hőszigetelő anyagok ökológiai lábnyomát vizsgálta meg. Az eredmény: összehasonlításban a hagyományos hőszigetelésekkel a megvizsgált farost hőszigetelések messze kimagaslott. A farost valódi hozzájárulást biztosít a klímavédelmi célokhoz, mivel csökkenti az üvegházhatást. A gyártáshoz felhasznált primerenergia tekintetében pedig jelentősen alacsonyabbak. A GWP (globális felmelegedési potenciál) azt mutatja meg, hogy egy termék mennyivel járul hozzá a globális felmelegedéshez a széndioxidhoz viszonyítva. A táblázatban az üvehgázpotenciál található 100 éves időhorizontra. Primerenergia tartalom (röviden PEI) a termék előállításához szükséges összenergiát tünteti fel.

Eredet AnyagGWP felmelegedési potenciál kg Co2 akvivalenciaPrimerenergia tartalom nem megújuló Primerenergiatartalom megújuló
ÚjratermelődőFarost hőszigetelések -0,80415,5514,40
konvencionálisÜveggyapot2,45449,8346,25
konvencionális kőzetgyapot1,93523,1921,36
konvencionális polisztirol expandált4,169105,0898,90
konvencionálispoliuretán keményhab 4,299 100,0394,40

A táblázatban a primerenergia tartalom külön kerül említésre megújuló és nem megújuló forrásokból.

A STEICO minősített építési rendszerével fokozottan energiahatékony, de akár pluszenergiát termelő családi házak, irodaházak, szállodák, óvodák és iskolák építhetőek fel. Szeretne többet megtudni: lépjen kapcsolatba velünk az info@naturicagroup.hu email címen. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb